Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Πρακτική άσκηση (24 ECTS )

Για την ολοκλήρωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών απαιτείται η συμπλήρωση 400 ωρών Πρακτικής Άσκησης, η έναρξη της οποίας γίνεται στο 3ο εξάμηνο σπουδών.

Η Πρακτική Άσκηση δίνει στους φοιτητές την ευκαιρία να επιδείξουν την ικανότητα τους να εκτελούν όλα τα συμβουλευτικά καθήκοντα και υποχρεώσεις με ωφελούμενους, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και σε διάφορα πλαίσια στα οποία ασκείται η Συμβουλευτική, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός και η Διά Βίου Μά- θηση. Ο βασικός στόχος είναι η ουσιαστικότερη αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης μέσα από τη διαδικασία της επαγγελματικής επιστημονικής εξάσκησης, η ανάδειξη των δεξιοτήτων των ασκουμένων φοιτητών και η ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης. Αναλυτικότερα, η Πρακτική Άσκηση στοχεύει στα ακόλουθα: α) να βιώσουν οι φοιτητές στην πράξη την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων και των δεξιοτήτων που απέκτησαν και να τις εξελίξουν, β) να μεταβούν ομαλά από τον χώρο της εκπαίδευσης στον χώρο της αγοράς εργασίας, γ) να εξοικειωθούν με το εργασιακό περιβάλλον και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού χώρου, καθώς και με τις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται στην ελληνική πραγματικότητα.

Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται σε πλαίσιο, το οποίο ορίζεται από το Π.Μ.Σ. και μπορεί να είναι οι υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού των σχο- λείων, των Πανεπιστημίων ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα συμβουλευτικά κέντρα της χώρας, ο ΕΟΠΠΕΠ, τα γραφεία εύρεσης εργασίας, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, καθώς και διάφορα ινστιτούτα, οργανισμοί και άλλα ιδρύματα, ιδιωτικά ή δημόσια, στα οποία εφαρμόζεται η Επαγγελματική Συμβουλευτική, ο Προσανατολισμός και η Διά Βίου Μάθηση.

Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης αναμένεται ότι οι ΜΦ θα γνωρίσουν τη δομή και τις δραστηριότητες του πλαισίου στο οποίο θα ενταχθούν, και θα συμμετέχουν πλήρως σε αυτές ακολουθώντας το ωράριο εργασίας του πλαισίου. Θα σέβονται τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας που διέπει το επάγγελμα του συμβούλου και θα έχουν καλή συνεργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του πλαισίου σε ομαδικό και διαπροσωπικό επίπεδο.

Η Πρακτική Άσκηση είναι εποπτευόμενη.

Οι φοιτητές ασκούνται υπό την εποπτεία:

Α) Επόπτη του Φορέα Πρακτικής Άσκησης. Ο επόπτης, που ορίζεται από τον φορέα, είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης των ασκούμενων φοιτητών, καθώς και για την υποστήριξη και την εποπτεία του έργου τους εντός του φορέα, και τους παρέχει συμβουλές, καθοδήγηση και ανατροφοδότηση.

Β) Επόπτη Διδάσκων στο Π.Μ.Σ. Την εποπτεία της πρακτικής άσκησης αναλαμβάνουν διδάσκοντες του ΠΜΣ. Η εποπτεία του φοιτητή γίνεται στο 4ο εξάμηνο σπουδών. Οι φοιτητές συναντώνται με τον επόπτη σε μικρές ομάδες ή/και ατομικά για να συζητήσουν θέματα από την Πρακτική τους Άσκηση και να βοηθηθούν στην ανάπτυ ξη της επαγγελματικής/επιστημονικής τους ταυτότητας. Οι επόπτες του φορέα και του Π.Μ.Σ. συνεργάζονται κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης για θέματα που αφορούν στην άσκηση και την πρόοδο του φοιτητή και είναι υπεύθυνοι για την τελική αξιολόγηση της διαδικασίας της Πρακτικής Άσκησης του ασκούμενου φοιτητή. Κάθε επόπτης μπορεί να αναλάβει μέγιστο αριθμό φοιτητών 6 και ελάχιστο αριθμό 0.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι μεταπτυχιακοί φοιτητές συντάσσουν έκθεση, στην οποία αναφέρουν αναλυτικά το είδος της δραστηριότητας που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης, τη μεθοδολογική προσέγγιση που ακολούθησαν, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Η έκθεση υπογράφεται από τον υπεύθυνο του φορέα στον οποίο έγινε η Πρακτική Άσκηση και ελέγχεται ως προς την επάρκεια της από τον Επόπτη του Π.Μ.Σ. Στη συνέχεια, η σχετική έκθεση κατατίθεται στη Γραμματεία του Τμήματος, μαζί με το Παραουσιολόγιο και τη Βεβαίωση για την επιτυχή άσκηση. 

Συνεργαζόμενοι Φορείς Πρακτικής Άσκησης: Λεόντειος Σχολή Αθηνών / ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ / CVexperts / Γραφείο Διασύνδεσης - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου / Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (Παράρτημα Στερεάς Ελλάδας, Έδρα: Λαμία) / ΕΟΠΠΕΠ / MIKO Εξέλιξη Ζωής / Γραφειο Διασύνδεσης ΕΚΠΑ / Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity / Κέντρο Κοινότητας, Παράρτημα Ρομά,  δήμου Ηρακλείου Κρήτης / Τμήμα Συμβουλευτικής και Σταδιοδρομίας ΠΑΔΑ / Γραφείο Υποστήριξης Ανέργων - Κοινωνική Μέριμνα - Δήμος Χαλανδρίου  / Όμιλος UNESCO  Πειραιώς και Νήσων / Career in Progress / Career Focus / Randstad Hellas - Recruitment & HR services agency / Ειδικό Κατάστημα  Κράτησης Νέων Αυλώνα /Psychometrica / Γραφείο Διασύνδεσης ΟΠΑ /Τμήμα Συμβουλευτικής Σταδιοδρομίας & Προσανατολισμού ΠΑ.Δ.Α / Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας ORIENTUM / EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας / LABORA Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Καριέρας / Human Factor / International Rescue Committee.