Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ Συμβουλευτική, Επαγγελματικός Προσανατολισμός και Διά Βίου Μάθηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το θέμα της  μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας πρέπει να έχει ερευνητικό χαρακτήρα και να είναι πρωτότυπο.

Η γλώσσα συγγραφής της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας είναι η ελληνική γλώσσα.

# Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

α) Εισαγωγή: ιστορικό επιλογής του συγκεκριμένου θέματος, τοποθέτησή του στον

ευρύτερο επιστημονικό πεδίο της Συμβουλευτικής, του Επαγγελματικού Προσανατολισμού και της Διά Βίου Μάθησης, πρωτοτυπία και χρησιμότητα της έρευνας και διατύπωση του σκοπού της (πλαίσιο και αντικείμενο της εργασίας, βασικά ερωτήματα και υποθέσεις εργασίας, διάρθρωση της εργασίας).

β) Επισκόπηση της σχετικής με το θέμα βιβλιογραφίας: Κριτική επισκόπηση του βασικού βιβλιογραφικού υπόβαθρου του θέματος της εργασίας.

γ) Μεθοδολογία: οργάνωση έρευνας, περιγραφή μεθοδολογικής προσέγγισης, περιγραφή συλλογής και τεχνικών επεξεργασίας πρωτογενών ή/και δευτερογενών στοιχείων.

δ) Ανάλυση του Θέματος: παρουσίαση και οργάνωση των ευρημάτων της μεταπτυχιακής εργασίας, ανάλυση και ερμηνεία των αποτελεσμάτων της.

ε) Συμπεράσματα: παράθεση συμπερασμάτων, συζήτησή τους στο ευρύτερο θεωρητικό και γεωγραφικό πλαίσιο της εργασίας, και ζητήματα που προκύπτουν για μελλοντική έρευνα.

 

# Το θέμα της Διπλωματικής  Εργασίας δηλώνεται στη διάρκεια του Γ'  εξαμήνου και ολοκληρώνεται στο τέλος του Δ' εξαμήνου. Κατά τη δήλωση της εργασίας ο μεταπτυχιακός φοιτητής καταθέτει στη γραμματεία του Τμήματος, σε συνεννόηση με τους επόπτες του, το θέμα της Διπλωματικής εργασίας μαζί με περίληψη το ανώτερο έως 1000 λέξεις και ενδεικτική βιβλιογραφία.

 # Τη Διπλωματική Εργασία εποπτεύει σε όλο το διάστημα της εκπόνησής της ένας βασικός επόπτης (επιβλέπων), που είναι μέλος ΔΕΠ Α΄ ή Β΄ βαθμίδας. Ωστόσο, την εποπτεία της εργασίας μπορεί να αναλάβει και μη μέλος Δ.Ε.Π. που διδάσκει στο ΠΜΣ, ως εξωτερικός επιστημονικός συνεργάτης και είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος.

Οι διπλωματικές εργασίες αναρτώνται στο αποθετήριο του ΠΜΣ και είναι στη διάθεση των φοιτητών του ΠΜΣ.

Η συνήθης έκταση της διπλωματικής εργασίας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 25 χιλιάδες και μεγαλύτερη από 35 χιλιάδες λέξεις (χωρίς τυχόν Παραρτήματα). Σε ειδικές περιπτώσεις ο αριθμός των σελίδων μπορεί να αυξηθεί, δεν μπορεί όμως να μειωθεί.

1. Πρότυπο Εξωφύλλου Διπλωματικής 

2. Υπεύθυνη Δήλωση για λογοκλοπή (Πρέπει να περιέχεται στη διπλωματική εργασία) 

Η διπλωματική εργασία αποθηκεύεται στο αποθετήριο του ΠΜΣ και αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ σε ελληνική και αγγλική περίληψη.

Οι μεταπτυχιακές διπλωματικές εργασίες εφόσον εγκριθούν από την εξεταστική επιτροπή, αναρτώνται υποχρεωτικά στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος (άρ. 34, παρ. 5 Ν.4485/17). Επίσης, γίνεται ηλεκτρονική κατάθεση της διπλωματικής εργασίας στο Ψηφιακό Αποθετήριο "ΠΕΡΓΑΜΟΣ", σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

# Για την κατάθεση των διπλωματικών εργασιών και τη διαδικασία υποστήριξης της διπλωματικής εργασίας  βλ. αναλυτικά: Φοιτητικά Θέματα - Υποστήριξη Διπλωματικής Εργασίας.